Onlangs deed de rechtbank Noord-Nederland een opvallende uitspraak over het intrekken van derogatie als gevolg van het overschrijden van de gebruiksnormen.

Een rundveehouder heeft zich voor 2013 overeenkomstig artikel 25, eerste lid, van de uitvoeringsregeling Meststoffenwet (hierna: de Regeling) aangemeld voor derogatie zodat voor dierlijke meststoffen in beginsel de gebruiksnorm van 250 kilogram stikstof per hectare per jaar van toepassing is.

In uitspraken van 23 mei 2013, zie onder meer ECLI:NL:CBB:2013:CA2378, heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) uitgesproken dat de omstandigheid dat derogatie kan worden ingetrokken wanneer één van de gebruiksnormen wordt overschreden, duidelijk, voorzienbaar en kenbaar in het wettelijk voorschrift zelf dient te zijn opgenomen. Omdat dit voorheen niet het geval was komt voor situaties tot en met 2012 derogatie niet vervallen bij alleen een overschrijding van de gebruiksnormen. Vanaf 2013 gebeurt dit wel. Zo ook in dit geval waar een boete was opgelegd over 2013. De fosfaatgebruiksnorm werd overschreden en de derogatie werd ingetrokken.

De wijziging van de Regeling is op 28 december 2012, dus voor het begin van het kalenderjaar 2013, gepubliceerd. Daarnaast zijn op 24 juli 2013 een aantal wijzigingen (onder andere artikel 27c) in de Regeling opgenomen. Hoewel de Regeling per 1 januari 2013 verduidelijkt is ten aanzien van de voorwaarden dat de landbouwer moet voldoen aan de gebruiksnomen voor derogatie, bleek in de sector nog steeds onduidelijkheid te bestaan over de consequenties die het niet voldoen aan de voorwaarden met zich kan brengen. De wijzigingen van 24 juli 2013 beoogden deze eventuele onduidelijkheden weg te nemen door één van deze consequenties expliciet in de Regeling op te nemen.

In deze zaak overweegt de rechtbank dat in artikel 25, vierde lid, van de uitvoeringsregeling, niet uitdrukkelijk is bepaald dat het niet voldoen aan alle gebruiksnormen van artikel van de Msw leidt tot het vervallen van de derogatienorm als gebruiksnorm dierlijke meststoffen. Dit gevolg was daarmee per 1 januari 2013 niet duidelijk, voorzienbaar en kenbaar in een wettelijk voorschrift opgenomen. Dit is wel alsnog gebeurd in artikel 27c van de uitvoeringsregeling, maar omdat deze bepaling pas per 24 juli 2013 van kracht is geworden, kan dat geen gevolgen hebben voor de normen voor het jaar 2013. De rechtbank oordeelt daarom dat RVO ten onrechte de reguliere gebruiksnorm dierlijke meststoffen heeft toegepast in plaats van de derogatienorm.

Lees hier de volledige uitspraak. Tegen de uitspraak kan nog beroep worden ingesteld.