Voor het kalenderjaar 2016 zijn een aantal wijzigingen aangebracht in de tabellen en normen die gebruikt moeten worden in het kader van het voldoen aan de verplichtingen van de Meststoffenwet (zie deze publicatie in de Staatscourant). De tabellen zijn aangepast vanwege bijstellingen voor het kalenderjaar 2016 in de Uitvoeringsregeling Gebruik meststoffen en de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. Zo zijn per 1 januari een aantal diergebonden mestproductie- en excretienormen  aangepast. Hetzelfde geldt voor een aantal mestcodes en gehalten van stikstof en fosfaat in dieren. Het betreft dan wijzigingen van respectievelijk tabel 4, 5a en 7.

De meest opvallende wijzigingen zijn de verlaging van de stikstofcorrectienormen (varkens, kippen, kalkoenen, pekingeenden, nertsen), het samenvoegen van een aantal diercategoriëen (opfokzeugen en -beren), paarden, ponies  of zelfs het vervallen van diercategorieën (slachtzeugen). Voor enkele diersoorten zijn tenslotte de gehalten per kilogram en per dier gewijzigd (ouderdieren van vleesrassen en vleeskuikens).

Klik hier voor een  overzicht van alle normen en gehalten die gelden voor 2016 (omdat niet alle normen en wijzigingen door RVO correct zijn verwerkt is hier en daar met pen een wijziging aangebracht conform de normen in de Staatscourant, in afwachting van juiste tabellen door RVO).

Voor alle duidelijkheid: voor de berekeningen (bijvoorbeeld voor de opgave van de aanvullende gegevens) over 2015 moet van de normen worden uitgegaan die golden voor 2015.