Via een bericht op haar site kondigt de NVWA aan de komende periode extra controles uit te zullen voeren bij champignontelers. Daarbij zal met name worden gekeken naar de (volledige) verantwoording van de afvoer van champost.

afvoer champost
Extra controles op de afvoer van champost. Niet alleen de mineralen ook het afgevoerde volume moet worden verantwoord.

Al eerder is door RVO per brief aangegeven dat  champignontelers niet alleen een verplichting hebben om de mineralenbalans (fosfaat en stikstof) op orde te hebben maar er ook voor te zorgen dat de aanvoer (de hoeveelheid) van substraat en dekaarde overeenkomt met de afgevoerde hoeveelheid champost, en omgekeerd. Er is bij de afvoer van champost, indien deze rechtstreeks naar een landbouwbedrijf  gaat of wordt geëxporteerd, weliswaar een vrijstelling van de verplichting tot wegen en bemonsteren,  maar wel moet van alle afgevoerde champost een vervoersbewijs dierlijke mest worden opgemaakt. Daarbij moet alle afvoer kunnen worden verantwoord.

In het bericht geeft de NVWA aan dat haar  inspecteurs in de berekeningen een range van 80-88% van de afgevoerde hoeveelheid ten opzichte van de aangevoerde hoeveelheid zullen hanteren.

Lees hier het bericht op de site van de NVWA