Voor de uitkomst van de BEX berekening is de berekening van het gewicht van de aangelegde ruwvoeders van groot belang. Een verkeerde inschatting van het aangelegde gewicht heeft direct  invloed op de uitkomst van de BEX berekening, daarmee op de verdere berekeningen in de kringloopwijzer en tenslotte op de conclusies die uit de kringloopwijzer worden getrokken..

De verbetering van de inschatting van de partijgrootte van vierkante en ronde balen is het gevolg van een onderzoek dat Wageningen UR Livestock Research en BLGG hebben uitgevoerd. Voor het onderzoek zijn ruim 100 graskuilen, 50 maiskuilen en 100 balen (50 ronde en 50 vierkante) tijdens de oogst in hun geheel gewogen en vervolgens opgemeten en bemonsterd. Uit het onderzoek bleek dat naast het gehalte aan drogestof (ds) ook ruwe celstof (RC) duidelijk invloed heeft op de dichtheid van ronde en vierkant kuilbalen. Hoe hoger het gehalte aan ruwe celstof, des te slechter is het materiaal te verdichten. De dichtheid van de balen wordt daarom nu berekend aan de hand van het ds-gehalte en het RC-gehalte. Deze nieuwe berekening mag vanaf dit jaar toegepast worden en is inmiddels opgenomen in het Handboek Melkveehouderij. In de handreiking Bedrijfsspecifieke Excretie wordt hiernaar verwezen

Uit het onderzoek bleek dat de nieuwe berekeningswijze voor gras- en maiskuilen geen verbetering gaf ten opzichte van de huidige berekeningswijze. Tevens bleek een betere inschatting van het gewicht niet mogelijk, omdat er te veel factoren zijn die ruis kunnen veroorzaken, zoals het aanrijden, gronddek, en een juiste markering van partijgrenzen (vooral bij het tegen elkaar aan kuilen). Hoewel in de praktijk afwijkingen van 10 – 15 procent worden gevonden, is een betere bepalingsmethodiek op dit moment niet voorhanden.

Wie het gevoel heeft benadeeld te worden door een onjuiste inschatting van het gewicht van de kuilen zal daarmee op een andere manier (op basis van de vrije bewijsleer) tot een gewichtsbepaling moeten komen. Het is dan wel belangrijk dat deze methode de toets der kritiek kan doorstaan.

Klik hier voor een samenvatting van het onderzoek.