Boetes die worden opgelegd in het kader van het niet voldoen aan de mestregelgeving zijn er in vele soorten en maten. Grofweg kan er onderscheid worden gemaakt in een drietal categorieën: boetes voor het niet handelen volgens de voorgeschreven regels, boetes vanwege het overschrijden van de gebruiksnormen (of het niet kunnen voldoen aan de  verantwoordingsplicht) en het niet voldoen aan het uitbreidingsverbod (meer dieren houden dan de varkens- en pluimveerechten).  We lopen de verschillende categorieën door met een paar voorbeelden.

cjib
Hoe een boetebedrag is opgebouwd hangt af van de soort overtreding

Bij het niet voldoen aan de voorgeschreven regels kan bijvoorbeeld worden gedacht aan overtredingen (met bijbehorende sanctie) als:

De gevraagde gegevens (denk in dit kader bijvoorbeeld aan het doorgeven van de voorraad mest aan het einde van het jaar) zijn niet/niet voor de gestelde uiterlijke inzenddatum of binnen de daartoe gestelde termijn/niet volledig/ niet naar waarheid door de intermediair verstrekt.

  • niet (naar waarheid) verstrekt: € 300,-
  • niet tijdig verstrekt: € 100,-
  • niet volledig verstrekt: € 200,-

De leverancier, de vervoerder en de afnemer hebben: geen/niet tijdig het/niet volledig het/niet naar waarheid het vervoersbewijs dierlijke meststoffen opgemaakt:

  • niet opgemaakt: € 300,-
  • niet tijdig opgemaakt: € 100,-
  • niet volledig opgemaakt: € 200,-
  • niet naar waarheid opgemaakt: € 300,-

Dierlijke meststoffen worden vervoerd door een niet geregistreerde vervoerder (intermediair) of geschorste intermediair: sanctie € 300,-

Voor andere overtredingen wordt een sanctiebedrag afhankellijk van de omvang van de overtreding opgelegd. De meest bekende hiervan is het niet voldoen aan de gebruiksnormen of het niet voldoen aan de verantwoordingsplicht voor dierlijke meststoffen (in de volksmond de mestboete genoemd). Voor de maximum op te leggen boete wordt daarbij een onderscheid gemaakt of de overtreding is begaan door een natuurlijk of door een rechtspersoon::

Een overtreding van de verantwoordingsplicht dierlijke meststoffen begaan door een natuurlijk persoon: sanctie: € 11,- per kg P2O5 en € 7,- per kg N tot een maximum van € 81.000,-

Een overtreding van de verantwoordingsplicht dierlijke meststoffen begaan door een rechtspersoon: sanctie: € 11,- per kg P2O5 en € 7,- per kg N tot een maximum van € 780.000,-

Tenslotte geldt voor een aantal overtredingen dat naar de feitelijke omstandigheden en het wederrechtelijk verkregen voordeel wordt gekeken. Een voorbeeld:

Het houden van een groter aantal kippen en kalkoenen of varkens dan het op het bedrijf rustende productierecht.

Sanctie: Er wordt een maximum aantal op enig moment te houden aantal varkens en aantal kippen en kalkoenen opgelegd. De opgelegde sanctie wordt daar op afgestemd.

Bij het maken van bezwaar tegen een opgelegde boete is het, naast een goede inhoudelijke motivering,   ook van belang  te controleren of  de boete is opgelegd op basis van de juiste juridische grondslag. Een overzicht van alle sancties kan worden gevonden op de website van RVO of door hier te klikken.