Veehouders die op hun bedrijf meer dierlijke mest (in termen van stikstof of fosfaat) produceren dan geplaatst kan worden op de grond die bij het bedrijf hoort, worden geacht dat deel van hun mestproductie volgens de daarvoor opgestelde procedures af te voeren naar derden. Hiervoor moet een erkend intermediair worden ingeschakeld, die beschikt over de voorgeschreven AGR/GPS en weeg- en monstername apparatuur, de relevante meldingen doet, het monster neemt, dit monster ter analyse aanbiedt aan een erkend laboratorium, voor de verzending van het papierwerk zorg draagt en uiteraard de mest vervoert van producent naar afnemer.

mestafvoer
Wanneer mest wordt afgevoerd maar de afvoer niet meetelt, kunnen de gevolgen ingrijpend zijn.

Soms gaat het daarbij mis. De vraag is dan tot hoe ver in dit proces de verantwoordelijkheid reikt van de producent van de mest. Behoorlijk ver zo meent het bevoegde gezag. Zo worden we bij mestboete.nl recentelijk regelmatig geconfronteerd met hoge boetes voor mestproducenten (veehouders) die mest hebben afgevoerd, waarvan achteraf blijkt dat er in de procedure van producent tot afnemer iets lijkt te zijn misgegaan.

De veehouder beschikt weliswaar over een door drie partijen (producent, intermediair, afnemer) ondertekend vervoersdocument en een analyse uitslag die is verkregen volgens de voorgeschreven procedure. Maar wanneer bijvoorbeeld, de afnemer aangeeft de mest niet te hebben ontvangen, komt het vervoersdocument te vervallen en daarmee telt de via deze vracht afgevoerde mineralen niet mee als afvoer van mineralen van het bedrijf van de producent. Het resultaat daarvan mag duidelijk zijn: De veehouder heeft minder – en waarschijnlijk – te weinig mineralen afgevoerd, daarmee wordt niet voldaan aan de verantwoordingsplicht en het bedrijf krijgt een (hoge) boete in het vooruitzicht gesteld. Dit terwijl de mest wel is afgevoerd van het bedrijf.

Is die boete dan wel terecht? Volgens RVO wel, naar onze mening  valt daar wel een kanttekening bij te plaatsen.  Om hier meer duidelijkheid over te krijgen lopen momenteel een aantal procedures. Mocht u ook met een dergelijke situatie te maken krijgen: meldt u zich dan. Wellicht kunnen we onze ervaring gebruiken in uw procedure of kunnen we elkaars ervaringen en bevindingen delen.