De verwerkingscapaciteit van mest groeit dit jaar weliswaar met 3,5 miljoen naar 22,5 miljoen kilogram fosfaat. Deze cijfers zijn afkomstig uit de jaarlijkse inventarisatie van het Projectbureau Lokale Mestverwerking (PLMV) en Bureau Mest Afzet (BMA). De inventarisatie geeft ook een doorkijk naar de komende jaren: Naar verwachting komt bedraagt de toename in verwerkingscapaciteit volgend jaar 2,2 tot 2,8 miljoen kilogram fosfaat. En dan zijn er nog plannen voor circa 9 miljoen kilogram fosfaat.

Volgens cijfers van RVO.nl bedroeg de totale hoeveelheid export en verwerking in 2014: 44,3 miljoen kilo fosfaat. In deze post zit naast de hierboven bedoelde verwerking ook de rechtstreekse export en verbranding van pluimveemest.

Om aan de verwerkingsplicht over 2015 te voldoen zou tenminste 47,1 miljoen kilogram fosfaat moeten worden verwerkt. Dit is 2,8 miljoen fosfaat meer dan in 2014. Een toename van 3,5 miljoen kg via verwerking zou dan (net) genoeg zijn om nationaal aan de verwerkingsplicht te kunnen voldoen. De vraag is wel in hoeverre de uitbreiding van de melkveesector voldoende is onderkend in de genoemde toename van 2,8 miljoen kg fosfaat. Het wordt dus nog spannend het komende najaar.

Voor de periode daarna wordt het wellicht nog spannender. De Commissie Deskundigen De Commissie Deskundigen Meststoffenwet heeft voor staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken een advies uitgebracht over de verwerking van mest in 2016. Op basis hiervan zal de staatssecretaris vaststellen welk percentage van het mestoverschot per regio moet worden verwerkt. De commissie komt met een zogenoemd ‘basis-scenario waarin de geadviseerde verwerkingspercentages 10% voor regio Overig, 62% voor regio Oost en 72% voor regio Zuid bedragen. Deze percentages dragen nog duidelijk het karakter van een advies en zijn op basis van de huidige mestverwerkingscapaciteit en de plannen voor het volgende jaar niet realiseerbaar. Dat er druk op de mestverwerking blijft is echter daarmee wel duidelijk.

De boete op het niet voldoen aan de mestverwerkingsplicht is en blijft 11 euro per kg te weinig verwerkte fosfaat.